İdari Para Cezası Yazıları



     Bu yazımızda İdari para cezalarının uygulanmasında kullanılan idari yaptırım karar tutanağı örneğini ve kısaca bu tutanak formunun düzenlenmesi konusuna bahsetmek istiyorum.
İdari yaptırım karar tutanağı örneğini aşağıdaki 1 Nolu Linkten indirebilirsiniz. Örnek formda kayıtlı olan hali hazırdaki kanun maddeleri 4207 sayılı kanun  ihlali kapsamında  işletmenin kapalı alanda tütün ürünlerinin tüketilmesine izin verilmesi ile ilgilidir. Aynı formu, şeklini değiştirmeden sadece uygulanacak idari yaptırımla ilgili kanun maddelerini değiştirerek başka konular içinde  idari yaptırım karar tutanağı olarak kullanabilirsiniz. Yalnızca formun en altında yer alan üç maddelik yasal haklar kısmının silinmemesi ve değiştirilmemesi gerekiyor.
    Bu formun doldurulmasına ilişkin çok kısa bir bilgiyi de eklemek istiyorum. İdari Yaptırım Karar Olur Örneğinde bulunan “İdari Yaptırımın Muhatabının”  ana başlığı altına işletme sorumlusunun kimlik bilgileri adres kısmına ise işletme adresi yazılmalıdır. Diğer bölümler ve imzalar bölümünde yazan metin örnekte olduğu gibi açıklayıcı bir dille yazılarak imzaya gönderilir.
    Uygulanan idari para cezası ile ilişkili olarak “İdari Yaptırım Tebligat  Yazısının” yazılması da gerekmektedir. Bu yazı uygulanan idari yaptırımın, içeriği ve sebebi hakkında kısa bir bilgi vermek, Kabahatler Kanunu kapsamında bildirilmesi zorunlu hususların da açıkça belirtilmesi amacıyla yazılmalıdır. Ekine ise yukarıda bahsettiğim " İdari Yaptırım Karar Olur Örneği" konularak, Her ikisi de aynı zarfta olacak şekilde cezanın muhatabına tebliğ için PTT yoluyla  gönderilir. Bu bilgilendirme yazısının bir örneğini 2 nolu linkte paylaştım.
   
Cezanın PTT yoluyla tebliği için gerekli olan  tebligat zarfının bir örneği ise 3 Nolu linkte mevcut. Bu zarfın üzerine idari yaptırım karar tutanağı ve idari yaptırım tebliğ yazısının tarih ve sayılarını mutlaka  yazılmalıdır. Sonrasında  normal A4 kâğıda yazdırıp, katlama yerlerinden katlamanız ve bir zımba tutturmanız yeterli. Zarfı sıkı sıkıya zımba ile tutturmak veya yapıştırmak posta görevlisinin işini yapmasını imkansız hale getirir. Çünkü Zarfın üst bölümü tebliğ belgesi olup, bu bölüm posta memuru tarafından yırtılarak tebliğden sonra idareye bırakılacaktır. Zarf katlanırken arasına  karar tutanağı ve tebliğ yazısı da konularak zarfla beraber katlanır. Postaya vermeden önce  kurum amirinin isim veya kaşesi olmadan sadece imzası ve kurum mührünün vurulması ihmal edilmemelidir.

Formu bu linkten indirebilirsiniz :
1 Nolu Link:İdari Yaptırım Karar Olur Örneği
2 Nolu Link:İdari Yaptırım Tebligat  Yazısı Örneği
3 Nolu Link:PTT Tebligat Zarfı

Ayrıca idari para cezaları uygulanırken dikkat edilmesi ve uyulması gereken hususlar konusuna aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
İdari Para Cezası Yazı Örneği ve Yazılması

 Bir sonraki idari para cezalarının taksitlendirilmesi taksitlenrme örnekleri ve taksitlendirme yazılarını paylaşacağım. Görüşmek üzere