FİZİKSEL-ELEKTRİKSEL DESÜLFASYON ( DESÜLFATÖR )


        Bu yöntem akünün doğal şarj deşarj döngüsüne en yakın yöntem olduğundan elektronik desülfator cihazları ve özelliklede kimyasal desulfatörler kullanılan  yöntemler kadar aküye zarar vermez. Akünün içesine tuz ve tortuları bırakmaz hatta akümüzün doğal yaşamı ve döngüsü sırasında oluşan tuz ve oksitleri bir miktar uzaklaştırır.  Yöntem elektronik desülfasyondan daha etkili ama kimyasal desülfasyon işleminden daha etkisizdir. Akümüze en az zarar veren bu uygulama ilk olarak deneysel nadir sitemizce geliştirilmiş yayınlanmıştır.  

UYGULAMA:

       1. Adım:  Akü 14.4 V a kadar şarj edilir. Şarjdan ayrıldıktan hemen sonra kapakları açılır ve asitli suyu dükülür. Ardından saf su bir kaç defa asitli su durulanır. Ve en son yine saf su doldurulur. Bu sırada asitli suyun uzaklaşmasıyla akü voltajı hemen 12 - 12.7 V seviyelerine  kadar düşer ve tekrar şarj edilebilecek duruma gelir.

     2. Adım: İçinde asit olmayan sadece saf su bulunan akü tekrar şarja bağlanır. Olağan akü şarj voltajının yüzde on yüzde yirmilik bir oranında akımda  (normalde 5A ile şarj ediliyorsa 1 A kadar bir akımla  düşük akımda) şarja bağlanır. Bu şarj esnasında voltajın 14.4 V değerine ulaşması beklenir. Bu değere ulaştıktan hemen sonra akü içindeki sıvı dökülür. İkinci aşamada akünün içine saf su koyduğumuz halde suyun asitlendiğini dökülen suyun içine bir taş veya beton parçası koyduğunuzda kabarcık oluşturmasından anlayabilirsiniz. Yani şarj yoluyla akü plakalarındaki kurşun sülfatı ayrıştırdığımızı  kurşun ve sülfürik aside olarak dönüştüğünü görmüş oluruz. Kurşun akü plakalarında kalır sülfürik asidi de aküden boşaltmış oluruz. 

      3. Adım: Akünün içerisini tekrar saf su ile bir iki sefer durulayıp yine saf su ile doldurulur. ve  ikinci adımda yapılan işlemleri tekrarlarız. Sülfürik asidin aküden uzaklaştırılması ile akü voltajı yine düşecek ve şarj edilebilecek seviyeye gelecektir

      4. Adım:  Akünün içerisini tekrar saf su ile bir iki sefer durulayıp yine saf su ile doldurulur. ve  ikinci adımda yapılan işlemleri tekrarlarız. Sülfürik asidin aküden uzaklaştırılması ile akü voltajı yine düşecek ve şarj edilebilecek seviyeye gelecektir

SON Adım: Buraya toplam dört adım yazdık ancak işleminizi kaç adımda gerçekleştireceğiniz tamamen üzerinde çalıştığınız aküye bağlıdır. Bu adımların her birinde şarj süresi ortalama 8- 10 saatten başlar ve bu süre her adımda gittikçe kısalır. En sonunda akümüze şarja bağladığımızda 5-10 dk içinde voltajın süratle yükseldiğini görürüz. İşte o adımda artık işlemi sonlandırırız. Yani işleme ait bir standart yoktur. Adımlar her akü için aynı aşama sayısınnda  uygulanmaz akünüzün durumuna göre adımları daha az veya daha çok uygulamaya sizin karar vermeniz gerekmektedir. Daha önce belirttiğim gibi dökülen akü suyunun içerisine bir beton kırığı atarak veya akü suyundan bir kaç ml beton üzerine damlatarak kabarcık oluşup oluşmadğını gözleyerek şarj sonrası döktüğünüz akü suyu içinde asit olup olmadığını kabaca anlayabilirsiniz. Kabarcık olmadığı veya iyice azaldığı durumda artık son aşamaya geçebilirsiniz. 

Ortalama olarak 4-5 adımda toplam 20 - 40 saat aküyü şarjda tutmuş ve  kurşun sülfat kristallerini aküyü zorlamadan veya kimyasallar ile müdahale etmeden  elektronik cihazlardan daha kısa bir sürede normal akü döngüsüne yakın bir şekilde şarj etmiş oluruz.  Bu adımların az mı yoksa daha çok mu uygulanıp uygulanmasına karar vermenin en kolay yolu her adımın sonunda şarjdan kestiğiniz anda akü içerisinden döktüğünüz suyun asit oranına göre karar vermeniz gerekir.

Adımları mutlaka bitirmeniz gereken bir ölçüde aküyü içinde saf su varken şarjda tuttuğunuz toplam süredir.  Örneğin 50 Ah   akü için 1 Amper şarj voltajı ile aküde sadece saf su varken birinci adımda 10 saat  ikinci adımda 9 saat üçüncü adımda 8 saat dördüncü ve beşinci adımlarda 6 saat ve adımların toplamında 10+9+8+6+6 =   39 saat şarj uyguladınız diyelim. 50Ah akü 1 Amper şarj voltajı ile  normal döngüde 50 saatte şarj olacaktır. Bizde işlemimizi normal döngüyü esas aldığımızdan toplam 39 saatlik şarj yeterlidir. Bunu 50 saate tamamlamaya ve aküyü zorlamaya gerek yoktur. Çünkü akümüzü işleme 0 volttan alıp işleme başlamamıştık. Akümüz kısmen de olsa şarjlı ve akım verir durumda idi. Onun için 10 saat lik bir sapma payı koymakta büyük fayda var. Unutmayın yapacağınız daha fazla uygulama aküye yarardan çok zarar verebilir. Akümüzü üzmeyelim.

      6. Bitirme Adımı: Akü içerisindeki son eklediğimiz saf su şarjdan hemen sonra tamamen boşaltılır. Tüm suyun boşaldığından emin olunduktan sonra oto yedek parçacılardan temin ettiğimiz 28 bome asitli su akü içerisine elimize ayağımıza gözümüze sıçratmadan yavaşça ve dikkatlice doldurulur. Akü bir saat kadar bekledikten sonra yine düşük bir akımla şarjda  14.4 V u görene kadar akü kapakları açıkken şarja  bağlanır. Ardından akümüz akü kapasitesine uygun bir yüke bağlanarak 11 Voltları görene kadar deşarj edilir. Yük deşarj esnasında 50 Ah lık bir akü için 4- 5 Amperden fazla akım çekmemelidir. Deşarj işleminin hemen sonrasında beklemeksizin akümüz normal şarj akımının yarısı kadar bir akımla tekrar şarj edilir.  Bir iki gün sonra akü kapakları açıkken yine düşük bir akımla 14.4 V u görene kadar şarja bağlanır. En son akünün kapakları kapatılır ve akü performansını kendi yöntemlerinize göre test etmeye başlayabilirsiniz. 


     Ayrıca sitemizde yer alan diğer desülfasyon yöntemlerini konu alan başlıkları mutlaka incelemenizi öneririz. Elektronik Yöntemler arasında yer alan Sinyal Jenaratörü ile yapılan desülfatör ilk olarak Deneysel Nadirce geliştirilmiş ve yayınyanmıştır.

      Kimyasal Yöntemlerle Yapılan Desülfasyon Yöntemleri İçin  > Tıklayın <

      Elektronik Yöntemlerle Yapılan Desülfasyon Yöntemleri İçin  > Tıklayın <

1 yorum:

  1. Selam, peki bu yöntem VRLA aküler içn de uygulanabilir mi ? Yada piyasada ki standart Kuru akü denilenler için

    YanıtlaSil