Anten Kablosu Bağlantısı ve Koaksiyel Kablolar

       Ana Sayfa >  Nadir Bilgi > Bilgisayar ve Teknoloji > Anten Kablosu Bağlantısı ve Koaksiyel Kablolar


     Çeşitli amaçlar için sinyal üretmek veya sinyal yakalamak maksadıyla oluşturan devrelerde örneğin fm radyolarda, bir adet anten çıkış noktası bulunur. Aynı şekilde antenlerde ve anten devrelerinde de bir adet kablo bağlantı noktası bulunur. Ancak koaksiyel anten kabloları ortada bir iletken ve bu iletkenin bir yalıtkan ile izole edilmesinin ardından, iletken örgü ekranlama görevi gören iletken folyo ve en dış yalıtkan katmandan oluşur.



Bu haliyle sinyal üreteci veya sinyal alıcı devrenin giriş/çıkış noktasına görselde -bakır tel-olarak gösterilen ucu bağlanır. Bu orta kısmın ana ham maddesi genellikle bakır olmakla beraber ve çoğunlukla ucuz olanlarda, alüminyum hatta demir kullanılan kablo çeşitleri de piyasada haddinden fazla mevcutttur. En iyi sinyal iletimi için bakır tercih edilmelidir.

En dıştaki metal iletken örgü  ise devreye elektrik sağlayan güç kaynağının  eksi ucuna bağlanmalıdır.

Aslında koaksiyel kablolar sadece sinyal iletmek için kullanılmaz. Özellikle veri iletiminde parazit sinyallerin engellenmesi amacıyla çok çeşitli alanlarda  da koaksiyel kablolar tercih edilir. Bu alanlarda kullanılan koaksiyel kabloların dış metal örgü veya ekranlarıda, devrenin/cihazın eksi ucuna bağlanır. Bu şekilde kablonun dış metal örgüsü topraklanmış olur

       Dış metal örgünün devrenin eksi ucuyla bağlantısının mutlaka yapılması gerekir. Bu yapılmadığı takdirde koaksiyel kablonun sinyal taşımada veya parazitleri engelleme konusunda düz tek damarlı kablolardan hiç bir farkı kalmaz.